Fem frågor – Innan du väljer bergvärme

Bergvärme är otroligt kostnadseffektivt, inte minst om det kan installeras på villor som innan hade eluppvärmning. Men det är en stor kostnad och man bör därmed ställa sig ett par frågor innan man väljer leverantör – om det ens är bästa alternativet.

Hur lång tid tar bygglovet?

Många företag som installerar bergvärme kan hjälpa till med bygglovshandlingarna. För det kommer att krävas bygglov och i vissa fall kan det ta riktigt lång tid. Under en period var väntan på att få bygglov för bergvärme i Stockholm över sex månader. Hur lång tid det tar beror främst på hur många ansökningar kommunen får in. Det kan vara nya lagar eller tekniska innovationer som därmed ökar eller minskar efterfrågan.

Har jag tagit anbud från flera?

Att installera bergvärme är en mycket stor investering. Det finns två vägar att pressa priset. För det första att ta in offerter från flera företag. Ska installation ske av bergvärme i Stockholm eller Göteborg är det inte svårt att hitta en handfull företag. Bor du på en mindre ort så sök företag från närliggande större stad. Med tanke på arbetets storlek kan de flesta åka ett flertal mil för att utföra uppdraget. Det viktigaste är att man tar anbud från flera. Detta inte bara utifrån ett prisperspektiv utan även för att se vilka man får mest förtroende för.

Andra vägen att pressa priset är finansiering. Går det att höja bolånet när bostaden ökar i värde? Är det bättre med delbetalning via företaget som installerar bergvärmen?

Vad är företagets SITAC-nummer?

Det krävs alltid att borrningen och arbetet ”utförs enligt riktlinjerna i Normbrunn – 16” (Stockholm.se). Man bör därför alltid kontrollera leverantören SITAC-nummer som påvisar att de är certifierade.

Men kolla även upp företaget på Allabolag.se och hos Råd & Rön. Snabba kontroller som gör att man kan undvika företag i ekonomiska problem eller som är medvetet brutit mot rekommendationer från Allmänna reklamationsnämnden.

 Var tänker grannarna gräva?

Du bör alltid fråga dina grannar innan borrhålet planeras. Det viktiga är att de har kvar förutsättningar att kunna borra senare om de skulle önska. Enklast är att diskutera frågan med det företag som har hand om borrningen så de kan visa hur planeringen ska ske så man inte blockerar varandra. Andra faktorer som påverkar var borrning kan ske är var det finns ledningar och rör. Det kan ses på kartor som kan laddas hem från kommunens hemsida. Exempel: Sök på Bergvärme i Stockholm och klicka in på Stockholm.se.

Filip Henriksson
Senaste inläggen av Filip Henriksson (se alla)