Bra att veta om hårborttagning med laser

Kraftig eller oönskad hårväxt kan vara jobbigt och besvärligt men tack vare modern teknik finns metoder som gör att man kan bli av med problemet. Hårborttagning med laser är en effektiv behandling som kan användas på hela kroppen, alltifrån ansiktet till benen. Det finns många kliniker tunt om i landet som utför den här typen av behandlingar men det finns några saker som är bra att veta annan man utför en. Till exempel kan det vara problematiskt om man har väldigt ljusa hår och man bör veta att det krävs flera tillfällen för ett bra resultat.

Pigmenten avgörande

Hårborttagning med laser passar dessvärre inte för alla. Har man till exempel väldigt ljusa hår finns en risk att behandlingen inte kommer att lyckas, åtminstone inte med ett bra resultat. Det samma gäller om man har mörk hy eftersom man riskerar att skada hudens pigment. Är man osäker får man givetvis veta om behandlingen rekommenderas eller inte i samband med den första konsultationen man gör hos en klinik.

Små men viktiga förberedelser

Har man bestämt sig för att genomföra behandlingen finns det några små förberedelser som är bra att tänka på. Till att börja med kan det vara bra att klippa ner eller raka håret på det område man vill behandla. Däremot ska man inte vaxa eller på annat sätt avlägsna hårsäckar, eftersom lasern bara påverkar dom säckar som har pigmenterade hårstrån. Man bör avvakta med behandlingen minst sex veckor om man tidigare har använt vax eller andra metoder för att avlägsna hår på det tänka området.

Krävs flera tillfällen

Hårborttagning med laser är en lång process och inget som är klart efter första besöket. Normalt sett tar det 4–8 gånger, helst med sex till åtta veckors mellanrum. Antal behandlingstillfällen är självklart individuellt då det dels beror på hur mycket hår man har, vilken kvalitet det är på hårstråna samt hur stort område som ska behandlas. Man brukar däremot sällan behöva mer än åtta behandlingar för ett definitivt resultat.

Den här typen av behandlingar genomförs av en auktoriserad hudterapeut och det är viktigt att vända sig till en seriös klinik. Visst finns det möjlighet att genomföra en hårborttagning utomlands till en billigare peng också men det är betydligt säkrare att stanna hemma i Sverige och genomföra en hårborttagning med laser i Stockholm genom att vända sig till någon som är proffs inom området.

Stefan Lundgren
Senaste inläggen av Stefan Lundgren (se alla)