Gummi är ett material som de flesta, på ett eller annat sätt, stöter på dagligen. Traditionellt utvinner man materialet från gummiträd, men idag är det vanligt förekommande med syntetiskt gummi som görs på råolja. Det alternativet är dock inte lika skonsamt mot planeten som det förstnämnda. I den här texten kan du lära dig lite mer om ämnet och dess påverkan på planeten, genom ett antal vanliga frågor och svar.

Hur miljövänlig är gummiproduktion?

Det korta svaret är att det varierar. När det tillverkas på naturligtvis av lokalbefolkningen i Brasilien, i regnskogen, så är det mycket skonsamt mot planeten. På vissa andra håll i världen, till exempel i Asien, används besprutning och medel som gör produktionen mindre miljövänlig. Samtidigt ger det många bönder en källa till inkomst, och en möjlighet att bo kvar på landsbygden och leva närmare naturen.

Alternativet till den traditionella utvinningen av gummi är att framställa det på syntetiskt vis. Det görs av råolja, som bekant är en ändlig resurs. Dessutom bidrar det till en ökad koldioxidhalt i atmosfären. Användningen av syntetgummi idag är dock mycket utbredd, likaså en blandning av de båda. Blandningen kan du till exempel hitta i däck, slangar, stövlar och gummihandskar.

Hur utvinns gummi på traditionellt vis?

Hevea brasiliensis, eller ”gummiträdet” som det brukar kallas, förekommer i den brasilianska regnskogen. När barken skadas finns där en ljus växtsaft, som kan blandas med kimrök och svavel – en blandning som alltså ger gummi, givet att det blandas på rätt sätt. Naturgummi har många goda egenskaper. Till exempel är det slitstarkt, tål höga temperaturer samt har en god förmåga att inte deformeras vid påfrestningar.

Det produceras dock inte bara i Brasilien. För längesedan smugglades trädet ut från Sydamerika till bland annat Storbritannien och Asien. I Sydostasien har det kommit att bli ett gott plantageträd, och bönder utvinner sagt dagligen (givet att det inte regnar). D

Natur eller syntet?

Det finns fördelar med båda typer. Ett vanligt argument för att använda mer naturgummi är att det är betydligt mer skonsamt mot planeten. Samtidigt är syntet det vanligaste idag – kanske främst tack vare att dess egenskaper kan förändras och anpassas så att de passar den slutliga produkten så gott det bara går. Detta är svårt att åstadkomma med naturgummi.

Stefan Lundgren
Senaste inläggen av Stefan Lundgren (se alla)