Många drar sig för att gå till doktorn. Även om man tydligt märker av kroppsliga problem, är det inte ovanligt med patienter som drar sig in i det sista för att åka till vårdcentralen. Genom att ha den omvända attityden kan man hitta en rad olika besvär innan de ens har blivit ett problem som märks i vardagen.

Visst, man bör heller inte åka in till sjukhuset för ingenting. Ett bra sätt att hålla sig pigg och kry är att göra regelbundna hälsokontroller. Bor man dessutom i en större stad, till exempel Stockholm eller i Göteborg (dock i synnerhet Stockholm) finns det en rad aktörer som kan utföra hälsokontroller som är anpassade till just dig. Det kan till exempel handla om en valfrihet i vad du vill testa – tester som vårdcentralen kanske inte vill göra om det inte finns en anledning till att det bör testas.

Varför är det viktigt med regelbundna hälsokontroller?

Den främsta anledningen är att vården kan hitta problem i ett tidigt stadium. De kan också hitta risker för framtida besvär, men som kan förebyggas med till exempel en omläggning av kost, eller att du börjar motionera mer. Genom hälsokontroller kan du öka chanserna till ett längre, lyckligare och mer hälsosamt liv. Ett flertal faktorer kan göra det mer påkallat att göra en hälsokontroll. Det kan till exempel vara din ålder, ditt mående överlag, historia av sjukdomar i släkt och familj, hur din livsstil ser ut (om du röker, dricker, vad du äter etc.).

Var kan jag göra en hälsokontroll?

En vanlig hälsokontroll kan göras på din vårdcentral. Du träffar läkaren och berättar om dina problem, varpå blodprover tas för att se om dina värden ser bra ut. Det finns även privata aktörer som samarbetar med vårdcentraler i städer som Stockholm och Göteborg, och många som är verksamma över hela landet.

De erbjuder ofta ”paket” av hälsokontroller, och du kan välja vilken du tycker verkar vara bäst just för dig. En aktör har till exempel ett paket där 33 hälsomarkörer testas. Du beställer kontrollen med Mobilt BankID och får ”snabba provsvar” samt ett utlåtande från en läkare om dina värden. De har också mindre test för den som vill testa något specifikt, till exempel hormoner och nivåer av mineraler och vitaminer i kroppen.

Filip Henriksson
Senaste inläggen av Filip Henriksson (se alla)