För dig som bor i Stockholmsområdet finns det gott om möjligheter till att hitta en perfekt assistent för dig. Personliga assistenter fyller en oerhört viktig funktion i samhället då de hjälper människor med olika svåra funktionsnedsättningar att få ett så normalt och självständigt liv som möjligt. Om du själv behöver komma i kontakt med en personlig assistent kan du vända dig till en assistansanordnare i Stockholm. Det finns flera företag i huvudstaden som bedriver den här sortens tjänster. En assistansanordnare är ett företag som samlar personliga assistenter. De kan lättare matcha person med assistent för att det ska bli så lyckat som möjligt. Det är svårare att på egen hand försöka hitta en personlig assistent som passar perfekt. Det är ju många saker som ska klicka. Förutom praktiska bitar som exempelvis hygien, matlagning och av- och påklädning, vill du ju även få en assistent med liknande intressen.

Andra alternativ

Om du inte vill anlita en personlig assistent via en assistansanordnare i Stockholm finns även möjligheten att anställa personlig assistent själv. Dock är det vissa saker du behöver veta innan. Eftersom den här sortens ärenden går via Försäkringskassan behöver du ansöka om assistentersättning via dem innan du går vidare. Du behöver dessutom vara registrerad som arbetsgivare om du tänker anlita personal (assistenter), detta sköter du hos Skatteverket. Förutom det ska du också anmäla att anlitar dina assistenter själv genom IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg). Mer utförlig information hittar du hos Försäkringskassan. Här finns bra och tydliga steg-för-steg om hur du ska gå till väga för att antingen anlita en personlig assistent själv, eller genom en assistansanordnare i Stockholm.

För dig som jobbar som personlig assistans finns det för- och nackdelar med såväl assistansanordnare i Stockholm som att jobba helt privat. Det viktiga är att se till att kontraktet har med alla viktiga punkter och att du och den du jobbar för/med trivs bra ihop. Det kan oftast kännas tryggare att arbeta för en assistentanordnare i Stockholm än att frilansa då du har ett större företag i ryggen som kan ordna med alla praktiska delar som löner, scheman och liknande.

Stefan Lundgren
Senaste inläggen av Stefan Lundgren (se alla)