Tandvården är gratis i Sverige upp till en viss ålder. Åldern varierar lite beroende på vart i landet man bor. Visst hade det varit bra om tandvård, precis som övrig sjukvård, hade varit gratis. Tandvård kan för många vara dyrt, men trots det är det viktigt att investera i sina tänder och sin muns hälsa. Många sjukdomar är förknippade med dålig tand- och munhygien, bland annat allvarliga sjukdomar som demens, diabetes och till och med hjärt- och kärlsjukdomar kan kopplas till detta.

Genom att investera i en tandläkare i Umeå investerar du också i din övriga allmänna hälsa och din faktiska livslängd. I många fall kan det vara bra att köpa försäkring hos tandvården, då blir du fortsatt kallad och får regelbunden skötsel av tänder och mun. Skulle något oväntat hända, till exempel att du fått ett hål eller har tandvärk, får du dessutom komma på akutbesök utan extra kostnad. Fråga din tandläkare i Umeå om hur försäkringen fungerar där.

Vad gör din tandläkare i Umeå?

En tandläkare utför många olika moment, bland annat lagar de hål, ställer diagnoser, gör rotfyllningar och opererar. De kan även, tillsammans med tandtekniker, rätta till sneda tänder, sätta in kronor och broar och proteser. Fördelen med att göra regelbundna besök till tandläkaren är att du tidigt kan upptäcka eventuella sjukdomstillstånd. Även om dina tänder är i gott skick och du i övrigt inte har några problem, kan en erfaren tandläkare i Umeå ändå upptäcka förändringar i munhålan. För kosmetiska ingrepp som tandblekning kan du också kontakta din tandläkare för prisuppgifter och vad som är bra att tänka på. Att gå till tandläkaren för tandblekning är det säkraste sättet för vita tänder utan onödigt slitage på emaljen. Idag gör en del tandblekning i hemmet, något som kan ge komplikationer som ilande tänder och liknande besvär.

Hitta rätt tandläkare

För att hitta rätt tandläkare i Umeå, så är nog det bästa svaret: internet. Genom att läsa recensioner och se hur andras erfarenheter sett ut, kan du söka dig fram till någon som känns trygg. Billigt behöver inte alltid betyda dåligt. Är det knapert i ekonomin finns det billigare kliniker med mer konkurrenskraftiga priser som kan ge dig bra service för att kolla dina tänder.

Senaste inläggen av Filip Henriksson (se alla)