Så kan man bota sin tandläkarskräck

Det inte många som njuter av sina årliga tandläkarbesök, men många människor är rent utav skräckslagna inför att gå och kolla sina tänder. Vissa undviker tandläkare helt för att de har en sådan enorm fobi för det och det kan leda till allt ifrån hål u tänderna, tandlossning och smärta till infektioner i munnen som påverkar hela kroppen. Att gå till tandläkaren är viktigt och något man ska göra regelbundet för sin egen hälsas skull, men om man är rädd är det inte alltid så lätt. Som tur är så finns det flera saker att göra för att bota sin tandläkarskräck.

Saker man kan göra själv

Vissa sakerna man göra helt på egen hand för att bota sin fobi för tandläkarbesök. Bland annat kan det vara en bra idé att berätta för sin tandläkare hur man känner och vad ni kan göra tillsammans för att det ska kännas bättre. Vissa tycker att det är bra för när en tandläkare, tandhygienist eller sköterska går igenom allting de ska göra innan de gör det. Genom att de berättar allt och hur det eventuellt kommer att kännas så får man inga otäcka överraskningar som patient. Ett annat sätt att göra ett tandläkarbesök lite lättare är att ta med någon man litar på och be dem hålla ens hand eller prata med en samtidigt.

Terapi

Ifall inget man gör själv hjälper sin fobi så finns det olika slags terapier man kan prova på för att komma till botten med problemet. KBT är en typ av terapi som går ut på att man ska få rutiner på sitt liv och att jobba med sina svårigheter till vardags. Till denna typ av terapi kan man även inkludera en sorts fobi-terapi som går ut på att man utsätts för sin fobi så direkt och många gånger att det till slut inte är läskigt längre. Det kan även vara bra att förstå sin rädsla och hantera den efter vad den beror på. Detta kan exempelvis en psykolog hjälpa till med.

Vilken typ av hjälp man väljer så är det även en bra idé att försöka intala sig själv att det inte är något att vara rädd för och att man går till tandläkaren för sin egen hälsas skull, det finns flera tandläkare som specialiserar sig på att ta hand om rädda patienter, läs mer på: https://solnadental.se.

Annika Berglund