Cykelställ kan göras i en mängd olika material. Det ställs givetvis vissa krav (vid offentliga ställ till exempel) på att materialet ska vara hårt och någorlunda kraftigt, så att ingen tjuv enkelt kan ta sönder det och stjäla en cykel. Idag finns det i många olika material – en del betydligt vanligare än andra. Söker ni cykelställ eller cykelgarage så erbjuder citypro ett fullsortiment till bästa pris.

Cykelställ i Stål

Många av de cykelställ som syns ute idag, utanför skolor och parker till exempel, är gjort av varmgalvat stål. Detta för att öka hållbarheten och för att öka användarvänligheten. Tittar man på stora leverantörer som exempelvis SkyltAB.se, så förekommer varmgalvaniserat stål i hög utsträckning. Rostfritt stål kan lämpa sig särskilt väl när cyklar ska parkeras nära havet. Östersjön är förvisso bräckt, men på Västkusten så kan saltet skada stålet. Rostfritt stål i allmänhet förknippas med hållbarhet, och naturligtvis för sitt skyddmot korrosion. Många skulle också välja materialet av estetiska skäl – det kan helt enkelt se väldigt bra ut. ”Vanligt” stål är kraftigare och mer formbart, vilket bäddar för ställ som kan varieras mer i sin design. Det är ett mycket bra alternativ, sett till det man får i förhållande till vad det kostar.

Cykelställ i Trä

Cykelställ i trä är ganska ovanligt att se, men det finns ett par fördelar med det. Främst är det kanske utseendet – trä är ett material som uppskattas av många. En annan fördel är att det är miljövänligt, då trä är en förnybar produkt som nödvändigtvis inte kräver särskilt mycket utsläpp vid produktion. Den uppenbara nackdelen är givetvis att det är ett svagt material. Inte heller har de en lika god motståndskraft som rostfritt stål mot vatten eller salt, till exempel.

Cykelställ i Cement

Cykelställ i cement är också ovanligt, men förekommer. En fördel är att det är oerhört robust och att det står där det står. Det sistnämnda kan dock också vara en nackdel. Om området ska göras om, eller om cykelställen behöver flyttas, kan det vara omständligt att göra just det.

Cykelställ i Plast

Ytterligare ett ovanligt material för cykelställ, men det förekommer. Det finns till exempel återvunna ställ som är gjorda av gamla PVC-rör. PVC kan vara ett ganska kraftigt material, men kan inte jämföras med till exempel stål. Samtidigt har de en rostfri yta, och om de är återvunna, så är det skonsamt mot planeten. Detta även om PVC kanske inte är särskilt miljövänligt vid tillverkning.

Heléne Lindholm
Senaste inläggen av Heléne Lindholm (se alla)